Reşedinţa UE

EU-flag

Pe acest site web, reşedinţa în UE este folosită ca termen generic pentru dreptul de şedere în Danemarca, în conformitate cu regulamentele UE.

În calitate de cetăţean al UE, aveţi libertatea de a intra în Danemarca şi de a locui în ţară timp de maxim trei luni, fără vreun document de reşedinţă. Dacă sunteţi în căutarea unui loc de muncă, veţi putea locui în Danemarca timp de maxim şase luni, fără document de reşedinţă. Perioadele de trei şi şase luni sunt calculate de la data la care aţi intrat în Danemarca.

Dacă estimaţi că şederea dvs. în Danemarca va depăşi trei luni, trebui să depuneţi cerere pentru un document de reşedinţă în UE înainte de încheierea perioadei de trei luni. Dacă la intrarea în Danemarca, ştiţi deja că veţi sta în Danemarca mai mult de trei luni şi îndepliniţi cerinţele unuia dintre temeiurile pentru şedere descrise pe acest site web, vă recomandăm să depuneţi cererea pentru document de reşedinţă în UE cât mai repede posibil după intrarea în Danemarca.

Dacă sunteţi cetăţean al unei ţări ZEE (Islanda, Norvegia şi Liechtenstein) sau Elveţia, pentru intrarea şi şederea în Danemarca se aplică aceleaşi reguli ca pentru cetăţenii din UE. Cetăţenii ţărilor nordice sunt scutiţi de obligaţia de a depune cerere pentru document de reşedinţă. Mai jos, cetăţenii UE, ZEE şi Elveţiei sunt descrişi împreună drept cetăţeni UE.

Documentul de reşedinţă în UE reprezintă documentul dvs. conform căruia, în calitate de cetăţean UE - sau rudă a unui cetăţean UE - aveţi dreptul să locuiţi în Danemarca.

În calitate de cetăţean al unei ţări UE, aveţi dreptul independent de a vă angaja în alte ţări UE. Dacă sunteţi cetăţean UE, vi se permite să lucraţi imediat după ce aţi intrat în Danemarca - chiar înainte de a depune cererea şi de a primi documentul de reşedinţă în UE.

Dacă se schimbă temeiul de şedere în timp ce locuiţi în Danemarca - de ex., nu mai sunteţi student ci angajat - trebuie să depuneţi cerere pentru un nou document de reşedinţă.

Dacă sunteţi angajat şi schimbaţi angajatorul, aceasta nu va constitui o modificare a temeiului de şedere. Documentul de reşedinţă nu este asociat unui anumit angajator şi este condiţionat numai de continuitatea dvs. ca angajat, conform legislaţiei UE.

Acelaşi lucru se aplică şi dacă sunteţi student şi schimbaţi cursurile universitare.
După şedere legală continuă de cinci ani în Danemarca, veţi putea depune cerere pentru şedere permanentă.

Aceste reguli aplicabile cetăţenilor UE şi membrilor familiei acestora în Danemarca sunt reglementate prin Legea privind condiţiile de şedere în UE.

După ce primiţi documentul de reşedinţă în UE, veţi putea depune cerere la Serviciul pentru cetăţeni din municipiul de care aparţineţi pentru a obţine un număr de asigurare socială (număr CPR), să vă înregistraţi adresa şi să obţineţi card medical. În calitate de cetăţean al unei ţări non-nordice, nu vi se poate emite număr CPR fără a avea document de reşedinţă.

Aflaţi mai multe despre reşedinţa în UE, înregistrarea, temeiurile pentru reşedinţă, documentaţie etc. utilizând linkurile de mai jos:

Cine poate obţine un document de reşedinţă în UE?

Depunerea cererii şi documente

Reîntregirea familiei cu un cetăţean danez

Recunoaşterea certificatelor străine

Cetăţeni ai ţărilor nordice

Şedere permanentă în Danemarca

Duratele de procesare a cazurilor

Încetarea dreptului de şedere

Reclamaţie

Îmi pierd dreptul de reşedinţă dacă părăsesc Danemarca?

Aţi pierdut documentul de reşedinţă în UE?

Cetăţenia daneză

Doriţi mai multe informaţii?

Tabele şi formulare

Til toppen af siden
Senest opdateret 24. nov 2017
Kontakt os
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Publikationer |FAQ |Presse |English